Laddar...

Dr P Håkanssons Stiftelse har ända sedan 1920 delat ut stipendier och forskningsanslag till universitetsforskning.

Årets stipendier tilldelas forskare som arbetar inom medicin- och livsmedelskemi för att förebygga och bota sjukdomar orsakade av vår livsmedelskost. 2019 års forskningsstöd på 3,2 miljoner kronor delas ut till yngre forskare vid svenska universitet.

Dr P Håkanssons stiftelse delar ut sina forskningsstipendier i samband med Eslövs kommuns Näringslivsdag. Dagen till ära hälsas allmänheten välkommen till stiftelsens populärvetenskapliga seminarium ”Det är din hälsa det handlar om!” Prisutdelning sker på galakvällen på Medborgarhuset.

2019 års stipendiater

2019 års stipendiater har nu utsetts och vi gratulerar:

Malin Barman, Göteborg
Cecilia Bergh, Örebro
Carl Brunius, Stockholm
Rosanna Chung, Linköping
Rita Gustafsson, Lund
Magnus Hillman, Lund
Emily Sonestedt, Lund

Malin Barman, Chalmers Tekniska Högskola, erhåller 400.000 kr för projektet kring kostens roll under graviditet, amning och småbarnstiden för prevention av allergi.

Malin Barman
Forskare

Cecilia Bergh, Örebro Universitet, erhåller 500.000 kr för projektet om frystorkade blåbär i kosten kan förebygga kardiovaskulär sjukdom.

Cecilia Bergh
Forskare

Forskare Carl Brunius, vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, erhåller 450.000 kr för sitt projekt om att identifiera riskfaktorer för typ2-diabetes och på sikt förebygga dessa.

Carl Brunius
Seniorforskare

Rosanna Chung, vid Linköpings Universitet, erhåller 400.000 kr för en studie om lutein (i form av spenat) kan dämpa inflammation vid hjärtkärlsjukdom.

Rosanna Chung
PhD

Rita Gustafsson, Lunds Universitet, erhåller 450,000 kr för sin forskning på diagnosticerade IBS-patienter och om ändrad kost kan lindra magtarmbesvären.

Rita Gustafsson
PhD

Magnus Hillman på Lunds Universitet, erhåller 500.000 kr för att forska kring hur spraytorkat mjölkpulver stör tarmens immunförsvar.

Magnus Hillman
Universitetslektor

Emily Sonestedt vid Lunds universitet, erhåller 500.000 kr för sitt projekt om hur skillnader i individers saliv kan ge svar på kostens effekter och riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom och typ 2 diabetes.

Emily Sonestedt
Docent